Гостра коронавірусна інфекція – це гостре вірусне захворювання, що характеризується ушкодженням дихальних шляхів, характеризується загальною слабкістю, підвищенням Т тіла, кашлем, затрудненим диханням, захворювання у людини протікає у вигляді легкої, середньо-тяжкої та тяжкої форми захворювання, остання включає гостру пневмонію, септичний шок та інш.

Збудником хвороби є коронавірус (nCoV- 2019), що належить до родини коронавірусів вперше виявлені в м. Ухань, Китай та індифікований, як причина спалаху респіраторних захворювань.
Інкубаційний період коливається від 2 до 12 діб ( в середньому 7).
Механізм зараження, шляхи та фактори передачі інфекції:
– можлива передача вірусу від тварини до людини контактним шляхом та при вживанні сирих, або не достатньо термічно оброблених м’ясних продуктів;
– можлива передача від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.
На основі наявних доказів та інформації ВООЗ розробила перелік рекомендацій для населення, щодо профілактики зараження на (nCoV- 2019).
У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтесь таких правил:
• уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
• мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;
• уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо, проживають на території зооринку;
• не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
• уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
• уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м»ясо, м»ясні субпродукти, молоко та слідкувати належним практикам приготування харчових продуктів.
Рекомендації для груп ризику.
Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:
• дотримуватися особистої гігієни;
• використовуйте захисні накладки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
• уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;
• мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно, або використовуйте одноразові;
• мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;
• зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі, у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;
• дотримуйтеся правил безпечного  поховання або знищення мертвих тварин;
• інформуйте відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин;
Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ :
• уникати тісного контакту з людьми , що страждають на гострі респіраторні інфекції;
• часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
• уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;
• люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).
У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання (підвищення Т тіла, кашлю, утрудненого дихання)під час подорожі або після неї (перебування у Китайській Народній Республіці) рекомендовано:
– уникати тісного контакту з людьми, надягнути захисну маску, прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання одноразовою серветкою. Мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісним антисептиком.
– звернутися до лікаря якнайскоріше, або викликати бригаду швидкої медичної допомоги, не займатися самолікуванням та повідомити про подорож.

Головний позаштатний спеціаліст
з інфекційних захворювань
КНП «Знам’янська міська лікарня
ім. А.В.Лисенка»
Світлана ТИЩЕНКО